Mediakasvatus – mitä kaikkea se pitää sisällään? Se on aika tuore käsite, eikä monikaan vielä edes tiedä mitä se käytännössä tarkoittaa. Se herättää siis paljon kysymyksiä ja somen kasvaessa myös me vanhemmat mietimme median vaikutusta lapsiimme yhä enemmän. Etenkin mitä vanhemmaksi lapset kasvavat. Miten ohjata ja tukea lasta tässä median valtaamassa maailmassa? Kuinka opastaa heidät vastuullisiksi median käyttäjiksi?
Digitalisaation myötä ruutuaika on lisääntynyt lapsilla rutkasti. Telkkarin lisäksi nykään sitä syntyy salakavalasti älypuhelinten ja tablettien ansiosta. Ne tarjoavat rajattomasti sisältöä, jonka varjolla vanhemmat voivat napata helposti hetkiä sieltä täältä itselleen tai vaikka kotihommille ja saada omat nuppuset hetkeksi rauhoittumaan ja hiljenemään ruudun ääreen. Ruutuajasta en tässä postauksessa aio kuitenkaan jatkaa tän enempää, sillä siitä on tulossa aivan oma juttunsa. Tää kuitenkin toimii aasinsiltana siihen, miksi meidän perheessä on vältelty tablettia tähän päivään asti. Nimittäin ruutuajan lisäksi ei olla haluttu, että myöskään median käyttö ei tässä perheessä lisääntyisi. Nyt kuitenkin tabletti alkaa olla ajankohtainen, sillä sellaisen meidän 4-vuotias aikoo kuulema pukilta toivoa tänä jouluna.
Ensiaskeleita lasten median käyttöön tullaan siis ottamaan varmasti tulevan vuoden aikana, kun tabletti jossain vaiheessa hankitaan. Oli se sitten jouluna tai ei, niin jo ennakkoon on hyvä miettiä perheen mediankäyttötottumuksia. Nimittäin se miten me aikuiset mediaa käytämme vaikuttaa hyvin paljon myös siihen, millainen käyttäjä lapsi tulee olemaan. Meillä onkin tulevina vuosina hyvin suuri vastuu olla esimerkillisiä mediakasvattajia. Meidän vanhempien asenteet ja näkemykset tulevat hyvin pitkälti myös muodostamaan lapsemme suhtautumisen mediaan. Tärkeää roolia näyttelevät erityisesti selkeät rajat ja säännöt joita lapselle asetetaan, kun hän itse alkaa opetella median käyttämistä eri muodoissa.
Meillä Nikon kanssa olisi taas vähän skarpattavaa, sillä nyt kun oon asiaa pyöritellyt mielessäni ja pohdiskellut, niin ihan liian useinhan se some ja puhelin vie huomiota pois lapsilta. Nykyään kun koko ajan muka pitäisi olla tavoitettavissa – Whatsappit, Facet ja mailit piippaa lukemattomia kertoja päivässä ja puhelin eksyy näiden myötä käteen tarpeettoman usein. Ollaan siis selkeästi sellaisen tilanteen äärellä, että myös äidin ja isin median käyttöä on syytä säännöstellä. Opettaa ja näyttää lapsille, ettei jatkuvasti tarvitse, eikä pidä olla saatavilla.
Mulla on varmasti paljon opittavaa, miten olla hyvä mediakasvattaja, mutta uskon että läsnäololla ja kiinnostuksella pääsee jo pitkälle. Ei tarvitse varmastikaan olla mikään mediavelho selviytyäkseen tästä tehtävästä, joten luotetaan siihen, että ollaan tukia ja turvia lapsen vierellä. Aina ei varmasti tunnu siltä, että osaisimme täysin heitä opastaa mediamaailmassa juuri oikeaan suuntaan, mutta oppia ikä kaikki. Siinäpä vahvistuu sitten lasten mediataitojen lisäksi myös vanhemmankin skilssit!
Millaisia ajatuksia lasten median käyttö teissä herättää? Entä mediakasvatus – onko siellä asiaan perehtyneitä ja kenties hyviä vinkkejä jakoon?
Seuraa blogiani, Facebookissa, Bloglovinissa ja Instagramissa + Snapchat: @essipieces.
Tags : äitiys, kasvatus, lapsijutut
Jätä kommentti